Shopping skal være en oplevelse (Danish)

Ritzau, Nordjydske, August 24, 2004

KØBENHAVN: En Gammel Dansk serveret til rundstykket hos bageren, en sandwich købt i en tænkepause midt i skobutikken, en uåbnet flaske vin bragt med hjem fra restauranten.

 

Alle tre eksempler eksisterer med den nuværende lovgivning kun i den moderne forbrugers forestillingsverden. Men måske ikke så længe endnu. Til december kommer regeringen med et lovforslag, som bryder med det traditionelle billede af detailhandlen. Lovforslaget skal skabe "Effektiv konkurrence" ved blandt andet at tillade udskænkning af mad og drikke i boghandel, bager eller brugs.

 

Samtidig skal restauranter og caféer have lov til at sælge uåbnet vin, øl eller andre produkter i restaurationen. Og tanken stemmer overens med de trends og den udvikling, som detailbranchen oplever i øjeblikket. For ifølge detailhandelsekspert Bruno Christensen vil moderne mennesker ikke nøjes med at shoppe. De vil have oplevelser sammen med.

 

- Den moderne forbruger forventer noget mere og andet end blot at købe nogle produkter i butikkerne. Og netop de butikker, der har givet mulighed for, at man kan spise og drikke i kombination med, at man kigger på produkter, falder i god smag, siger Bruno Christensen, som er direktør Retail Institute Scandinavia. 

 

Oaser til hygge

Bruno Christensen mener, at indkøb og underholdning som begreb er smeltet mere og mere sammen, og derfor er det efterhånden umuligt at skille de to ting fra hinanden. - I udlandet ser vi det meget i større butikker. Her er der indrettet små oaser midt i butikken, hvor man kan sidde og drikke en kop kaffe eller et glas vin. Og det skaber en atmosfære, der får mennesker til at opholde sig noget længere tid i forretningen end ellers, siger Bruno Christensen, som er overbevist om, at butikscaféer hurtigt vil blomstre op i den danske detailbranche. Og faktisk har man allerede gjort sig gode erfaringer med konceptet i Danmark. HVB Bank i Næstved åbnede i maj landets første café bank.

 

Kombinationen af cappuccino og bankforretninger er blevet så stor en succes, at banken melder om at udstyre flere filialer med café. Danmarks Restauranter og Caféer er bange for, at de nye butikscaféer vil gøre livet surt for de "traditionelle" caféer. Men den frygt afviser Bruno Christensen. - Jeg tror ikke, at det går ud over caféerne. Jeg tror, at det vil skabe et merforbrug. Dem, der vil på café, går efter det miljø, som caféen tilbyder. Det andet er en impulsiv handling, og den vil ikke berøre det øvrige forbrug, siger detailhandelseksperten.

 

Plads til det impulsive 

Og netop muligheden for impulsivitet passer især godt til den yngre generation. De har for eksempel brudt med traditionen om at spise tre store måltider om dagen og spiser i stedet lidt, ofte og impulsivt. - Og den rytme er jo med til at fremme den her udvikling. Hvis du under en indkøbstur oplever, at du har de her muligheder, er det jo netop det impulsive, der gør, at du sætter dig ned og bruger et ekstra kvarter i butikken på en sandwich eller et stykke kage, siger Bruno Christensen. Og et ekstra kvarters ophold i butikken kan betyde mere gang i omsætningen.

 

Derfor tager danske handels- og servicevirksomheders organisation, Dansk Handel & Service (DH&S), godt imod forslaget. - Hvad der kan være med til at fremme vores virksomheders forretningsmuligheder, synes vi er en god idé. Og det her vil helt klart passe ind i det, som kunderne begynder at efterspørge. Nemlig at når de går ind og handler, er det ikke kun varen, men også oplevelsen omkring varen - stemningen og atmosfæren - der tæller, siger Niels Milling, Markedschef i DH&S.

 

DH&S finder det hensigtsmæssigt at give forretningerne mulighed for at udvikle deres virksomhedskoncept til at handle om andet end blot den fysiske vare. - Det giver dem en mulighed, de ikke har i dag. Og vores opfattelse er, at jo større muligheder de har, desto bedre står de i konkurrencen. Så muligheden for samdrift opfatter vi som positiv, siger Niels Milling. 

 

Brug for modernisering 

Og kigger man i krystalkuglen, er der noget, der tyder på, at den indstilling er nødvendig.

Dansk detailhandle har ifølge Mette Kristine Oustrup, som er ledende partner i det internationale trendbureau Style Vision, brug for en kraftig modernisering. - Der er brug for fornyelse på det her felt. Butikkerne har jo nærmest ikke udviklet sig de sidste 100 år. De er nærmest bare blevet kedeligere, siger Mette Kristine Oustrup, som til daglig arbejder på bureauets hovedsæde i Nice. 

 

USA præger os 

I hendes arbejde med kunder som Nike, Chanel, Toyota og Danisco oplever hun strømningerne fra hele verden, og især USA har sat præg på udviklingen i detailhandlen. En udvikling, som rammer Europa - og Danmark - inden for de næste tre til fem år, spår trendeksperten. - Tøjbutikker som bruger millioner på indretning og husleje, og som ligger centralt, har i Danmark lukket om aftenen. Men hvorfor skal det være sådan.

 

I USA ser vi, at flere og flere forretning sælger tøj om dagen og forvandler sig til en bar om aftenen. På den måde udnytter man lokaler og dyr indretning bedre. Og man tjener flere penge, siger trendspecialisten. 

 

Længere åbningstider 

Et andet behov, som også vil vokse sig større blandt fremtidens forbrugere, er muligheden for at bruge internettet til at købe de kedelige varer og butikker som oplevelsesrum for den sjove shopping. Og så skal butikkerne have længere åbningstider. - Jeg tror ikke, at der er ret mange turister, der forstår konceptet med, at danske butikker har lukket om søndagen og om aftenen. I fremtiden vil vi se, at butikkerne har åbent nærmest 24 timer i døgnet.

 

Så hvis butikkerne er kloge, vil de modernisere sig i den retning. På den måde kunne man gøre København til et sted med spændende butikker, som vil få folk til at rejse til København for at shoppe, siger Mette Kristine Oustrup. 

 

Alt med måde 

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at regeringen er med på at gøre Danmark til et 7-Eleven-samfund, hvor alle forretninger har alt - undtaget lukket. Men til december vil det vise sig, om Folketinget er parat til at tillade bageren at skænke en bitter til morgenbrødet, om skohandleren må servere en sandwich mellem sandaler og støvler og om restauratøren får lov til at sælge uåbnet vin i baren.

 

/ritzau/

187 
of 197